T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
MENGEN PİLAVI
Mengen denilince akla ilk gelen lezzet Mengen Pilavı’dır. Mengen’e gittiğinizde tatmadan dönmemenizi önerdiğimiz bu lezzet için gerekli olan malzemeler: Pirinç, kuşbaşı et, soğan, domates, mantar, dereotu, tereyağı, ceviz içi, su, tozşeker, kekik ve karabiberdir. Bu güzel yemeğin yapılışı ise şu şekilde: Pirinç, tuzlu ılık suda 1 saat kadar bekletiliyor. Soğanlar yemeklik hazırlanıyor. Domatesler küp küp olacak şekilde doğranıyor. Dereotu ise ince ince kıyılıyor. Mantarlar da yıkandıktan sonra ince ince dilimleniyor. Tereyağı bir tencerede eritildikten sonra soğanlar pembeleşinceye kadar kavruluyor. Soğanlar istenilen kıvama geldiğinde kuşbaşı et ilave edilir. Et kendi suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Ardından mantar ve domates eklenir ve karıştırılır. Bu malzemeler birkaç dakika kavrulduktan sonra su eklenir ve yaklaşık 30 dakika daha pişirilir. Etler biraz yumuşayınca; pirinç, tuz ve toz şeker ilave edilir ve pilav kaynamaya bırakılır. Mengen Pilavı’nın bu şekilde pişirilme süresi yaklaşık 25 dakikadır. Pilav pişip ocaktan alındıktan sonra bir miktar tereyağı eritilir ve pilavın üzerine dökülür. Dereotu, kekik, karabiber ve ceviz pilava eklenir. Hazırlanan yemek 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sonrası harmanlanan pilav sıcak olarak servis edilir.
Size bu yemeğin malzemeleri ve tarifi hakkında bilgi vermeden önce hikayesinden bahsetmek istiyoruz. Fakir bir ailenin Ali isminde genç bir çocuğu varmış. Ali, Fatma’ya aşık olur ve onunla evlenir. Fakat Ali’nin annesi bir türlü gelinini sevemez ve devamlı gelininin bir açığını arar. Günlerden bir gün Fatma eşine güzel bir yemek yapmak ister ama evde un ve keşten başka bir şey yoktur. Bu malzemelerle nasıl bir yemek yapacağını bilemeyen Fatma, unu kaynayan suya koyan. Bir yandan yemeği karıştırır bir yandan da çaresizlikten ağlar. Fakat ortaya görüntüsü gayet hoş olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayınvalide, gelinini zor durumda bırakmak için yemeğin görüntüsünü bozmak ister ve hemen evdeki kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve yemeğe basmaz. O günden sonra bu yemek “kedi batmaz” ismiyle hak arasında yayılır.
İlginç bir hikayesi olan bu yemeği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise mısır unu, buğday unu, kaz ciğeri tereyağı ve tuz. Öncelikle tencereye su ve tuz konulur. Kaynayan suya mısır unu ile buğday unu katılır ve yavaş yavaş karıştırılır. Bu karışım katı bir hal aldığında, bir parçası kaşık yardımıyla tabağa alınır. Üzerine kaz ciğeri kızartılır. Son olarak ise üzerine tereyağı eritilerek servis edilir.
Kedi batmaz yemeği halk arasında gotarma, cotarma ve hotturma isimleri ile de bilinir. Bolu Mengen’de bu yemek daha çok beş çayı saatlerinde ikram edilir.
KALDIRIK DOLMASI
Ormanlardan toplanan kaldırık yaprağı kurutulduktan sonra dolmada kullanılıyor. Bu yaprağın fidesi ormandan alınarak bahçelerde de yetiştirilebiliyor. Bu yaprak Ekim ve Kasım aylarında toplanıyor ve kış için kurutularak muhafaza ediliyor. Bu aylarda yolunuz Mengen pazarına düşerse, kaldırık yaprağının tazesini satın alabilirsiniz.
Kaldırık dolmasını yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kaldırık, un, soğan, karbonat, yağ, sarımsak, yumurta ve yoğurt. Gelelim bu yöresel lezzetin tarifine… Öncelikle büyükçe bir tencerede su kaynatılıyor ve bu suda kaldırıklar hafifçe haşlanıyor. Ardından kaldırıklar soğuk suya alınıyor. Soğuk sudan sonra yine hafifçe süzülen kaldırıklar temiz bir kabın içine alınır. Başka bir kapta un, yumurta, süt bir miktar su ile karıştırılır. Bu karışım dolmanın iç harcıdır. Bu harç üzüm yaprağı dolması gibi sarılır. Bir tavaya bir miktar yağ dökülür ve yemeklik doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar pembeleşince salçası konulur ve az biraz su ilave edilir. Üzerine de hazırlanan dolmalar dizilir. Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt konulan dolmalar servise hazır olur.
MENGEN USÜLÜ HÖŞMERİM
Yörenin tatlı yiyeceklerinden olan höşmerim mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında yer alıyor. Mengen usulü höşmerim kaymaklanmış süt ile hazırlanır. Eğer kaymaklanmış süt yoksa çiğ krema ya da dil peyniri de kullanılabilir.
Mengen usulü höşmerim için; krema, un ve tereyağı kısık ateşte kaynayana kadar karıştırılır. Bu karışıma yavaş yavaş mısır unu eklenir. Bir yandan da karıştırma işlemine devam edilir. Önce dil peyniri, ardından bir tutam tuz ilave edilir. Yaklaşık 2 dakika daha karıştırıldıktan sonca ocak kapatılır. Hamur haline gelen karışım bir tavaya alınır ve tıpkı omlet yapıyormuş gibi önlü arkalı kızartılır. Son olarak servis tabağına alınan bu lezzet, bal veya pekmez ile servis edilir.
MENGEN KUZU GÜVEÇ
Mengen’e özgü lezzetlerden bir diğeri de Mengen Kuzu Güveç’tir. Bu yemek yapılırken; kuşbaşı etler güvece konulur. Ardından yağ, arpacık soğanlar ve sarımsak eklenerek orta ateşte pişirilir. Etler suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak pişirme işlemine devam edilir. Etlerin suyu çekilince bir bardak su eklenir ve yemek hafif ateşte pişirilir. Daha sonrasında dolma biberler ve mantar ufak parçalara bölünür ve yemeğe eklenir. Eğer yemeğin suyunun az olduğunu düşünürseniz, biraz daha su ekleyerek yemeği pişirmeye devam etmelisiniz. Etler yumuşayıp piştiğinde kekik ilave edilir. Son olarak yemeğin üzerine yufka konulur ve yemek fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılan yemek sıcak olarak servis edilir.
MENGEN BULGUR ÇORBASI
Mengen çorbası bulgur kullanılarak yapılan geleneksel ve son derece doğal, besleyici ve lezzetli bir çorba. Biz terbiyesinde limon suyu kullandık. Çünkü tarifin aslı öyle. Ancak limon suyu yerine üzüm sirkesi kullanıldığında da son derece lezzetli oluyor. Hele içine biraz da haşlanmış kuru fasulye eklenirse çok daha keyifli oluyor. Tercih size kalmış.
Malzemeler; 1 su bardağı bulgur, 2,5 litre et suyu, 1 su bardağı rendelenmiş domates,1 orta boy soğan (pirinç tanesi şeklinde doğranmış), 2 çorba kaşığı tereyağı,1 çorba kaşığı zeytin yağı, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, Çay kaşığının ucuyla toz kimyon, ½ limonun suyu, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta, 1 çorba kaşığı un (gerekirse), Tuz
Yapılışı, Tereyağı ve zeytin yağını tencerede kızdırınız, Soğanı ekleyerek sarartınız.Domatesi ekleyiniz birlikte 2-3 dakika pişiriniz.
Et suyunu ekleyiniz ve kaynamaya başlayınca bulguru ekleyiniz.Bulguru iyice helmelenene kadar kaynatınız. (Suyu eksilirse gerektiği kadar kaynar su ekleyiniz)
Afiyet Olsun...